Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2006 08:39 - Глава 1 НАРКОТИЦИ И НАРКОМАНИ
Автор: 4erna0kotka0drugs Категория: Други   
Прочетен: 2719 Коментари: 0 Гласове:
0



Глава 1 НАРКОТИЦИ И НАРКОМАНИ

Наркотиците са вещества от естествен или синтетичен произход, които могат да променят нормалните психически функции на организма, а при многократна употреба да доведат до психическа и/или физическа зависимост. Самата дума "наркотик" произлиза от гръцкия глагол "narkaw" ? "предизвикващ онемяване, вцепеняване". Разбира се, наркоманите търсят в наркотиците и малко по-различни усещания. На психологически език това се нарича изменение на състоянието на съзнанието. Наистина, някои видове наркотици не предизвикват такива състояния, а само дават, за определен отрязък от време, чувство за бодрост, веселие, пълнота и смисъл на живота, други видове ? напротив, предизвикват чувство на отпускане, възможност да се "изключиш" от реалността (и тези последните са най-близо до първоначалния смисъл на думата "наркотик").
Употребата на наркотици е позната на човечеството от хилядолетия. Известно е, че различни препарати с наркотично действие от растителен или изкуствен произход са се използвали в религиозната и медицинската практика от най-древните племена и народи. Още в миналото, а даже и в началото на нашия век употребата на някои видове наркотици не само че не е била забранена, но напротив, имала е репутация на аристократично занимание, считано едва ли не като признак на принадлежност към по-висшите слоеве на обществото. Широка популярност сред бохемите добил кокаинът и някои други наркотици (опиум, морфин). Но в това време все пак употребата на наркотици не е представлявала социален проблем. Тя се превръща в проблем поради широките си мащаби през 50-те и 60-те години на нашия век.
Всъщност модата на наркотиците (предимно хашиш и ЛСД) беше въведена от възникналото в средата на века движение на хипитата. Това движение оказа огромно влияние за формирането на цял нов културен пласт и е положило началото на ново специфика направление във философията, литературата, живописта и музиката. В основата на това движение лежеше бунтът против жестокостта на обществото, стремеж да се избяга от действителността, за да се намери това, което липсва в реалността, да получиш Любов, защото недостигът от нея се чувства сред хората много остро. Обаче твърде скоро илюзиите се разсеяха и стана очевидно, че не е това пътят, по който може да се намери Любовта. Но развилата се във връзка с това индустрия за производство на наркотици, много бързо насити света със синтетични "тежки" наркотици и превърна човека в послушен роб, без да му остава никакъв избор.
В Русия, наркоманията е социално опасно движение от много отдавна, но през последните години тя се превърна в национално бедствие. Още преди около 10 години това явление е било известно в големите градове, а също така в южните и средиземноморските републики на бившия Съветски Съюз. Но днес това заболяване обхваща цялата територия на страната без изключение, прониквайки в най-далечните и глухи краища. Най-тревожно е, че тя обхваща предимно младите хора, подрастващите и даже децата, и по този начин застрашава не само нашето настояще, но и бъдещето ни. Разпространението на това заболяване днес има характер на социален взрив и катастрофа.
По различни оценки днес в Русия от 3 до 8 милиона души приемат наркотици. Като отчетем, че и членовете на семейството също взимат участие в този проблем, то числото на хората, които непосредствено страдат от наркотиците се увеличава още поне три пъти. И през последните 10-12 години това количество непрестанно се увеличава. Наркотици се приемат от всички слоеве на обществото и от всички социални групи. Постоянно расте числото на младите наркомани, а тяхната средна възраст (15-17 г.) постоянно се снижава. Вече не е рядкост да се срещне наркоман на 9-11 г. При по-зрелите хора ? на възраст около 30-40 г. наркоманите се срещат по-рядко. За съжаление, една от причините за това е, че не много от тези, които са започнали от ранни години, доживяват до тази възраст.
Кои са тези хора, на които им е необходим наркотик? Защото ако нямаше такова голямо търсене на наркотици, нямаше да има и такова широко предлагане, защото просто нямаше да има на кого да се продават. Днес търговците на наркотици нямат никакви проблеми да си намерят купувачи. Кои са тези купувачи?
Ако проблемът с наркоманията не ви е докоснал лично, нито вашето семейство, нито семейството на ваши приятели и познати, и ако не сте се сблъсквали с този проблем служебно, то вашите представи за наркоманията и за наркоманите по-скоро се определят от това, което четете по вестниците, гледате по телевизията или слушате по радиото (обикновено в криминалните хроники).
В този случай, мислейки за наркоманите, вие сигурно си представяте жестоки бандити, садисти, безжалостни убийци и коварни крадци, които са готови за поредната доза да удушат и собствената си майка. Или у вас възниква образът на съвършено отпуснати, безволеви, изгубили всичко в живота си хора, които вече и не приличат съвсем на човеци, и които живеят в мрачни наркомански коптори, А може би точно обратното, вие си представяте решителни и свръх самоуверени с бръснати глави млади хора, за които редовната доза наркотик е част от техния образ на "сладък живот".
Всъщност, всяка от тези представи има някакво основание, наркоманите наистина са и такива. Но ако ви се отдаде възможност постоянно, ежедневно да общувате с наркомани ? в дома си или по силата на вашата професионална ангажираност ? на вас ви е напълно ясно, че наркоманите могат да бъдат и съвсем други.
Много от тях - млади хора, които изглеждат напълно добре, не са загубили семейството си, нито работата си, нито интелигентността си, често те са много симпатични в общуването си, правят впечатление на напълно "нормални", даже много надарени, едва ли не гениални. Погледнати отстрани те едва ли могат да бъдат отличени от останалите хора. Техните "издънки" се разкриват само в по-близко общуване, най-вече в семейството, откъдето наркоманът тайно или явно изнася всичко, което му попада под ръка, когато се нуждае от пари за поредната доза наркотик, и където той донася само мъка, страдание, даже смърт.
И все пак наркоманите се отличават от нас малко по-малко, отколкото на нас ни се струва. Ще говорим за това в следващите глави, когато стане дума за дълбокото разбиране на термина "наркомания", за духовната зависимост и въобще за духовната природа на всяка зависимост,
А сега нека да разкажем накратко какви наркотици се употребяват най-често и по какви признаци можем да определим, че човек в момента се намира под действието на някои от тях или е в състояние на абстиненция, т.е. при липса на наркотик.
Тук не претендираме за абсолютна изчерпателност в "класификацията" на наркотиците и не изреждаме всичко при строга последователност (веществата са определени по различни признаци). Но това подреждане е твърде широко разпространено в практиката на нарколозите, а е и напълно достатъчно за нашите цели - да се запознаят читателите с особеностите на някои най-разпространени наркотици. 

следва...


Тагове:   наркотици,   наркомани,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 4erna0kotka0drugs
Категория: Други
Прочетен: 1229514
Постинги: 34
Коментари: 316
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол