Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2006 08:28 - технки и упражнения за наркозависими
Автор: 4erna0kotka0drugs Категория: Други   
Прочетен: 4074 Коментари: 0 Гласове:
0



Тренингови техники и упражнения за наркозависими
Първи самостоятелни стъпки при отказа от наркотици.

(От книгите на А.Данилин, И.Данилина. Героин. М., Центрполиграф, 2000, А.Данилин, И.Данилина. Марихуана. М., Центрполиграф, 2000, А.Данилин. Кокаин. Первитин. М., Центрполиграф, 2000)www.narkotiki.ru 

Наркотичната зависимост е твърде сериозно заболяване. За съжаление, собствените сили най- често не достигат, за да се справи човек. Затова не можете да минете без квалифицирана медицинска помощ.
Въпреки това, съществува и друга опасност – да се прехвърли цялата отговорност на гърба на лекаря. Подходът :” Съгласен съм да се лекувам, лекувайте ме” – е още един опит за бягство от реалността. Лекарят не може и не е длъжен да реши всички ваши проблеми, затова само желанието да се лекуваш също се оказва недостатъчно. Трябва да се настроите за сериозна вътрешна самостоятелна работа. Лекарят само ще ви помогне да се промените, но да намерите своето собствено “Аз”, свободно от наркотици, да се научите да водите диалог с него и да намерите твърда почна под краката си, можете само вие, единствено вие. Все пак, това е вашето “ АЗ”.
Тук бихме искали само да поставим основните задачи и да ви дадем няколко упражнения, които ще ви помогнат да направите първата стъпка.
Естествено, тези упражнения са уместни, когато вече сте преминали дезинтоксикацията и вашата глава съобразява повече или по- малко “ нормално”. По време на рецидиви не си струва дори да се опитвате да се занимавате с упражненията.
Първата и главна задача, която сте длъжни да поставите пред себе си и която се оказва по- сложна, отколкото изглежда на пръв поглед, е следната:
Вие трябва да сте заети през цялото време!
Човек не може да спре да употребява наркотици, като лежи на дивана. Природата не търпи празно място. Още повече пък човешката душа.
Вие трябва да се занимавате с нещо. Ако сте изостанали с ученето, наваксайте. Ако не учите, опитайте веднага да започнете работа. Каква да е.
Ако ви мързи, насилете се. Повече от вас самите никой не може да ви насили.
Какво трябва да разбере човек, който е решил да спре наркотиците?

Преди да започнат да правят упражнения, нашите пациенти трябва да разберат за какво всъщност са разработени те.
Ние с вас трябва еднакво да разбираме онези психологически проблеми, които са ви довели до употребата на наркотици.
Прочетете написаните по- долу пет твърдения. Ако сте съгласни с това, че всяко едно от тях има отношение към вас и вашия проблем със зависимостта, можете да пристъпите към изучаване на психологическите техники.

Преди да започнете да употребявате наркотици, вие сте имали чувството, че водите безсмислен и сив живот. Окръжаващата реалност не ви удовлетворяваше. Именно чувството за неудовлетвореност от живота и липсата на смисъл ви пречи сега да спрете да употребявате наркотици. Възможно е да наричате това чувство “ скука”.

Когато започнахте да вземате наркотици, вие се променихте. Надявахте се с тяхна помощ да станете оригинален и необикновен човек. Искахте да повишите своите творчески таланти и способностите ви да възприемате света. А стана точно обратното.
Случи се подмяна на вашата индивидуалност със зависимостта от наркотици. Наркотикът замени вашите интереси и стремежи.

Употребата на наркотици се явява ваш опит да останете малко дете. Вие се опитвате да извлечете от дълбините на несъзнателното яркостта, свежестта и девствеността на детските усещания.
На вас ви се иска всички ваши желания да се удовлетворяват веднага. Иска ви се да запазите детското си чувство за собствено всемогъщество. Вие не искате да отговаряте за нищо.Непрекъснато се страхувате, че животът ще ви принуди да отговаряте за това, което сте или не сте направили.
Една от главните задачи на вашия живот до сега е било бягството от отговорност за собствените постъпки.
Вие постоянно се стремите да постигнете незабавен успех. Вие не умеете да чакате и да полагате усилия за каквото и да било.
Вие искате парите, славата, любовта да се появят веднага, тази минута. Най- добре е някой да ви ги поднесе наготово. Другояче не ви се живее.
Вие постоянно лъжете сами себе си. Стремите се да скриете от самия себе си и от обкръжаващите ви чувството за срам и вина от избрания от вас начин на живот.
В процеса на употреба на наркотици вие сте загубили себе си. Не сте в състояние да разпознаете кога сте вие- истинският, кога- лъжливият. Вие съвсем сте се загубили.
Попаднали сте в ситуация, която в психотерапията се нарича “ двоен капан”:
• Не можете да правите това, което ви се иска, защото за тези действия ви очаква наказание от външния свят / заплаха за здравето и живота, заплаха от страна на полицията, наказание от родителите и т.н./
• Не искате да правите това, което искат от вас околните. Струва ви се, че ако изпълнявате техните желания, ще бъдете наказан от вътрешния си свят/ чрез чувства като скука, безсмисленост, сивота – заради които вие сте прибегнали към дрогата/
Има изход от тази задънена улица. Това е пътят на психотренингите, които помагат на нашите пациенти да се срещнат със самите себе си.
Ако всички тези изброени факти имат отношение към вас, вие трябва да проумеете още една мисъл, която незабелязано произтича от тях. Лесно е да започнеш да се друсаш. За да спреш, обаче, трябва да преминеш през много трудности. 

Предстои ви да се срещнете с четири главни трудности.
1. Трудността на самопознанието.


Вие почти сте сменили вашата човешка душа с “химическа”
Незабелязано и за себе си сте свикнали да си купувате радост и други емоции. Необходимо е отново да ги откриете в своята собствена душа.
Да си върнеш своята собствена човешка душа, да разбереш себе си, отново да се научиш да цениш този свят и своя собствен живот, е много трудна работа.
Трябва да пораснете.
За това е необходимо:
• Да осъзнаете истинските причини за своите действия и възгледи.
• Да се научите да отговаряте за своите постъпки и да не се боите от отговорност.
• Да откриете смисъла на собственото си съществувание в реалния свят.
• Да се научите да получавате удоволствие от вътрешните източници на душата си, а не с помощта на чуждо химическо вещество.
Само това…
И за вас това решение не е по- сложно, отколкото за когото и да било другиго на тази земя.
Хиляди години хората с помощта на философията и религията, а после и чрез психологията решават за себе си тези задачи.
За да започнем да преодоляваме тази трудност, нека просто да осъзнаем, че пред нас стои такава задача и да приемем, че ако сме решили да се откажем от изяждащата мозъка наркотична мъгла, при всички положения трябва да я решим.
Ние смятаме, че една от главните задачи на психиатър, психоаналитика и психолога, е да ви помогне да получите отговор на изброените въпроси. Човек трудно се справя сам със себе си.
Затова, ако не ви стигат “ подсказванията”, описани по- нататък, то потърсете лекар или специалист, чиято личност и система на възгледи ще събудят вашето доверие.

2. Трудност при преживяване на неуспехи

Когато спрете да употребявате наркотици, изведнъж ви става ясно, че външният свят няма защо да ви е благодарен за това. Оказва се, че вие сте прекарали няколко години все едно насън.
През това време животът е отишъл напред. Хората, с които сте общували по- рано, преди да употребявате наркотици, не са ви интересни. А трябва да си намерите нови приятели и познати. Необходимо ви е да се научите отново да бъдете интересни на друг човек…а това е трудно.
Зарязали сте ученето или работата. Никой наоколо не бърза да ви предлага нова, интересна и при това високоплатена работа или пък учене в престижен ВУЗ…
Всичко това бие като с камшик по вашето самолюбие.
Налага се да разберете: Човек няма право да предава сам себе си. Ако с помощта на наркотиците той се е опитал да унищожи дадената му от Бога душа, то съдбата ще му отмъсти за това.
За известно време на вас спира да ви върви. Настъпва период на неуспехи.Трябва да се запасите с търпение и да го преживеете!
Помнете! Бедите и провалите са необходими на човек, за да се развива. Само като преминава през неприятности, човек може да разбере своите грешки и да се промени.
4. Трудност при преодоляване на самоувереността.

Тази трудност, разбира се, също се отнася до трудностите на самопознанието, но тя е толкова важна и, на пръв поглед, незабележима, че ни се иска да я отделим.
Проблемът е в това, че повечето ни пациенти, прочели всякакви книги и послушали всякакви лекари, на думи се съгласяват практически със всичко. На практика обаче, “ за себе си” те продължават да твърдят :” това не се отнася лично до мен изобщо.”
“ Аз – мислят си наркоманите – не съм като всички…”
“ На мен не ми трябва чужди съвети, и без тях знам всичко, всичко вече съм слушал, чел…”
“ Никакви упражнения не ми се налага да правя, при мен всичко ще се получи от само себе си.”
“ Да мисля за това и това, някакви си писма да пиша, да си водя дневник- всичко това са глупости, предназначени за други хора, които не са толкова умни като мен…”
“ Вие, докторе, просто ме отървете от абстиненцията, със всичко останало аз някакси и без вас ще се справя…”
Рядко чуваме такива думи от пациентите. Най- често те се четат в очите и в поведението на младия човек.
В хода на подобни мисли се крие същият навик да си купиш емоции, надеждата за това, че успехът ще дойде отвън, от само себе си, и без вашите усилия.
Именно тази увереност може да ви погуби.
Отвън идват единствено разнообразни наркотици. .
Увереността, че на вас, за разлика от другите, успехът ще ви се усмихне без да положите душевна работа, в това, че някой или нещо от външния свят / включително и лекаря/, ще замахне с вълшебна пръчица и ще ви даде успех и “ вечно добро настроение” е типично наркоманно мислене.
“ Вълшебна пръчица”, която носи на момента радост, увереност в себе си и успех , могат да бъдат само наркотиците. При това не е важно в какъв вид те проникват в душата на всеки конкретен човек. 



Наркотичното мислене може да се прояви в:

Надежда на алкохол, вместо усилията на собствената душа.
Надежда на психотропно лекарство, вместо усилията на собствената душа.
Надежда на экстрасенс, , вместо усилията на собствената душа
Надежда на новоизявен религиозен «гуру», вместо усилията на собствената душа
Надежда на «хипнотизатор”, «гарантиращ» успех «на 100%», вместо усилията на собствената душа
Ако се усмихвате, докато четете тези редове, защото разпознавате собствените си мисли, то вие трябва да вземете решение да правите всичко, което е написано по- долу абсолютно тъпо, просто за да опитате, но на всяка цена да го правите, а не само да четете.
Само когато започне да прави нещо човек, може да разбере, необходимо ли му е или не..
Само когато започне да прави нещо, човек може да преодолее “ убедеността” си в собствената си “ особеност” и “неподвластност на законите на психологията”, основани на несъзнателното влечение към наркотиците.
Трябва да знаете – вашите трудности и неуспехи не са безкрайни!
Първата година абстиненция винаги е трудна…
Но една година не са 10 години и не е цял живот. Това е абсолютно реален срок!
Можете да намерите сили в себе си да преживеете тази година, преодолявайки трудностите в смисъл на по- нататъшния си смислен, пълен с човешки радости живот
Как да се вземе решение за спиране на наркотиците?

Решенията не търпят колебания!
Човек може да разсъждава и да се съмнява, да оправдава собствената си слабост до края на живота си!
Животът на наркомана, изцяло посветен на борбата със собствените “ сополи”, както ви е известно, завършва бързо.
Трябва незабавно да се вземе решение.
Точно тук!
Точно сега!
Всички трудности в човешкия живот се преодоляват много по- леко, ако не ги планираме, а ги посрещаме.
Не се страхувайте предварително от трудностите!.
Трудностите трябва да се преодоляват, когато наистина настъпят, а не само да се обмислят предварително. Още повече, вие вече знаете главните трудности. Те са назовани и начините на борба с тях са известни.
Решението да се спрат наркотиците трябва да бъде прието като единствено възможно решение, без размисляне и завинаги.
По- нататъшният живот ще послужи за проверка на вашия характер. Само той може да покаже доколко вие сте способни да държите на думата, която сами сте си дали.
Съществуват начини да си помогнеш сам, за да можеш да издържиш на думата си, сам “ да се хванеш в капан.”

• Ако вече десет пъти сте “ взимали решение”, но въпреки това, на следващия ден сте се “ договаряли” сам със себе си и сте продължавали да вземате наркотици, то помолете някой от близките си да ви заснеме с видеокамера или с фотоапарат, когато сте в подобно състояние. Понякога е необходимо да видиш себе си отстрани, за да могат двете половини на вашата душа- желаната и действителната- да съвпаднат във вашето съзнание.
• Споделете с колкото може повече свои приятели и познати решението си. Не се страхувайте? Повечето от вашите приятели и познати, независимо дали искате или не, вече знаят, че сте наркоман. Вашето телефонно обаждане ще бъде прието с разбиране и уважение.
• Вие можете дори да напишете писма на своите далечни, но значими за вас роднини и в тези писма да опишете вашата ситуация и приетото от вас решение. Трябва да известите максимален брой хора!
• Напишете своето обещание на лист, в няколко екзепляра. Закачете ги във всички места за общо ползване в дома – в банята, кухнята, в коридора и, разбира се, над вашето легло.
• Дайте на родителите си или на членовете на вашето семейство писмено задължение, че в случай на нарушение на вашето обещание, вие ще се обърнете към лекар.
• Започнете да си водите дневник. Разделете всяка страница на две половини. Едната от тях ще се казва “Трудностите на днешния ден”, а другата – “Как ги преодолях”. Обещайте си всеки ден, независимо от всичко, да попълвате и двете половини.


Тагове:   наркозависими,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 4erna0kotka0drugs
Категория: Други
Прочетен: 1226930
Постинги: 34
Коментари: 316
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол