Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2006 08:49 - редовната употреба на екстази води до увеличаване на депресивните симптоми при някои хора.
Автор: 4erna0kotka0drugs Категория: Други   
Прочетен: 3035 Коментари: 0 Гласове:
0



Изследване сочи ,че редовната употреба на екстази води до увеличаване на депресивните симптоми при някои хора.

Екип от Университета Кеймбридж е изследвал 124 човека и е открил,че тези които имат известно генетично предразположение показват по-изразени явни признаци на депресия след употребата на наркотика.

В статия, публикувана в American Journal of Psychiatry, учените имат за цел да покажат, че употребяващите продължително време Екстази са податливи на трайни увреждания на психиката.

Ежеседмично, в Англия се употребяват около 2 милиона броя таблетки Екстази.

Изследователите уточняват, че определените от тях като редовно употребяващи наркотика и описани в проучването им хора, вероятно вземат екстази всяка седмица.

Предишни изследвания предполагат,че хората употребяващи екстази може да изпитват неприятно понижаване на настроението и тонуса до три дни след употребата.
Имало е и предположения,че екстази може да предизвика пристъпи на тежка депресия.

Известно е,че екстази влияе на серотонина ,основен мозъчен медиатор , регулиращ настроението и емоциите.

Кеймбриджкият екип учени е наблюдавал 66 човека употребяващи екстази, 30 човека на канабис и 28 здрави доброволци,които не употребяват наркотици.
Те са наблюдавали гена,който контролира разпространението на стеротина в мозъка.
Всеки човек има по две двойки от всеки ген и има две варианта на носителство при човек – лл; лс или сс.

Те са използвали скала за определяне степента на депресия при обследваните хора.Създали са и специален компютърен тест за регистриране на емоциите, при който хората са карани бързо да отговарят на весели или тъжни думи.

Около 60 % от хората със сс версията са определени като хората с поне умерено изразена депресия. Най-често тези хора не са давали и от очакваните отговори на теста за чувствата.

Неизползващите наркотици със сс варианта не са показали подобни проблеми.

Не са установени разлики и при принадлежащите към различни генетични групи любители на канабис.

Д-р Jonathan Roiser от Националния институт за психично здраве в Бетезда , казва за BBC News Website:”Открихме доказателства,че употребата на екстази може да резултира в депресия при някои предразположени хора.”

Той казва,че няма как хората да знаят предварително към кой генотип принадлежат и за това може да се окажат подложени на голям риск.

И добавя:”Има и някои доказателства,че хората със сс геном са от семейства, в които има повече случаи на депресии.”

“Установено е и че хората със сс геном развиват депресия и в резултата на стресови ситуации (като загубата на член на семейството или на работа)”.

“Може би Екстази е подобен стресов фактор,при това, влияещ съвсем директно на мозъка.”

Макар, че изследването е проведено сред редовно употребяващи наркотика хора, д-р Roiser отбелязва, ”Ако някой с такава фамилна обремененост реши да взема Екстази дори инцидентно, съветвам го да си помисли предварително много добре дали да прави това”.

Професор Джон Хенри (John Henry), клиничен токсиколог в Imperial College, казва:”Това проучване сочи,че употребата на екстази води до трайни промени в мозъка.”
“То е първото, посветено на особената подгрупа на ползващите Екстази, което показва наличието на увредени мозъчни функции след употребата на този вид дрога”.

Източник: ВВС
уждане в резултат на изпълненията на тези 12 стъпки, ние се стараехме да споделяме опита си с други алкохолици и наркомани и да прилагаме тези принципи във всички наши дела.
Разбира се, че едно такова запознанство с приведените формулировки, не дава възможност да вникнем дълбоко в същността на програмата на "Анонимните алкохолици и наркомани", а още повече да започнем да решаваме проблемите със зависимостите. Затова трябва по-обширна информация, която се съдържа в много книги посветени на програмата "Дванадесет стъпки". Най-главното е живото общуване с оздравяващите и с активно работещите по програмата, имащи възможност да споделят своя опит с оздравяващите хора.



Тагове:   води,   симптоми,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 4erna0kotka0drugs
Категория: Други
Прочетен: 1229103
Постинги: 34
Коментари: 316
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол